Zoltán Pogátsa's blog on economics in English

Zoltán Pogátsa's blog on economics in English

Sunday 21 February 2010

Új regionális GDP adatok az Eurostattól: Prága Bécs és Párizs előtt? Magyarország lenn


Kijöttek az Eurostattól a a legfrissebb regionális GDP adatok, melyek szerint Prága (172%) Bécs (163%) előtt van vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP tekintetében. Ezt elég nehéz elképzelni. Persze ha még valamilyen statisztikai módszertanból adódóan igaz is, akkor is igen szépen mutatja, hogy a GDP-ben mért felzárkózás mennyire nem jár együtt a jövedelmi vagy vagyoni helyzet alakulásával. Azaz mennyire nem lehet azt mondani, hogy a magasabb GDP-jű régiók és országok 'gazdagabbak' lennének. A GDP a gazdasági kibocsátás mutatója. Tulajdonképpen az is kérdés, hogy mi indokolja a vásárlóerő-paritás használatát a kibocsátás mérésénél?

Az adatok azt is szépen mutatják, hogy a kelet-európai fővárosi (Prága, Pozsony, Budapest, stb.) és a vidéki régiók között mekkora drámai különbségek vannak.

Magyarország régió közül négy (Dél-Dunántúl, Dél- és Észak-Alföld, valamint Észak-Magyarország) is a legalacsonyabb kibocsátású húsz uniós régió között van.

Az Unió legnagyobb kibocsátású régiói továbbra is Luxemburg, a londoni City, Brüsszel, és Hamburg, az egyetlen igazi érdekesség a (környezetét is magában foglaló) Párizst is megelőző Prága. Szintén magas szinten (160) van a Pozsonyi Régió, amely Prágával szemben azonban a Pozsonyi régió a környezetét is magában foglalja.

A legalacsonyabb kibocsátású régiók Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Magyarországon vannak.

1 comment:

  1. Kedves Ecoblog!

    Érdeklődni szeretnék afelől, hogy tudnának/tudna olyan segítséget nyújtani, hogy: Én Budapest-Prága-Krakkó turizmusának összehasonlításából írom a beadandómat, és ehhez lenne szükségem, esetleg valami forrás anyagra, szakirodalom javaslatra, esetleg ha van oly személy aki interjú céljából megfelelő személy lenne, szívesen várom ajánlásukat.

    Főleg statisztikai adatokra lenne szükségem, amelyek alapján tudnék konzekvenciákat levonni.

    Előre köszönöm segítségüket/segítségét!

    Kubinyi Balázs

    kubinyibalazs.ovb@gmail.com

    ReplyDelete