Zoltán Pogátsa's blog on economics in English

Zoltán Pogátsa's blog on economics in English

Monday 8 February 2010

A Brit Konzervatív Párt gazdasági programja


Idén választások lesznek Nagy-Britanniában is és Magyarországon is. Mindkét országban várhatóan a jobboldal kerül hatalomra. Érdemes megnézni a brit konzervatívok gazdasági programját, amely megtekinthető ezen a linken. Tele adatokkal, tényekkel, grafikonokkal, számokkal, konkrét tervezett intézkedésekkel a kormányra kerülésük utánra.

Ehhez képest a Fidesz gazdaságpolitikai tervezetét hol keressem? Talán az Erős Magyarország programban, amelyben az oldalszámokon kívül más szám nincs?

Orbán Viktor egy TV interjúban legújabban arra hivatkozva nem adott konkrétumokat,
hogy nem tudnak semmit mondani az adókról, mert a 'kormány' nem adja a számokat. Ez megint nem stimmel. Többségében nem a kormány adja a számokat, hanem például a KSH, az MNB, stb. A költségvetés számait pedig a kormányon kívül áttekint az erre létrehozott Költségvetési Tanács. Ezer hazai és nemzetközi közintézmény, kutatóintézet és cég elemez és tervez ezekre a számokra építve.

Nagy-Britanniában nem gondolják azt, hogy az 'ellenzéknek nem az a dolga, hogy programot készítsen, hanem hogy ellent mondjon', meg azt sem, hogy nem szabad gazdasági programot adni, mert ellopják. A választók pedig nem hajlandók egy olyan pártra szavazni, főleg nem 2/3 arányban, aki nem mondja meg, hogy mit fog tenni, ha kormányra kerül.

No comments:

Post a Comment