Zoltán Pogátsa's blog on economics in English

Zoltán Pogátsa's blog on economics in English

Tuesday 15 June 2010

Neoliberálisok képviselhetik a magyarokat Szlovákiában?


A hazai sajtó a szlovákiai választások nyomán arra a tényre koncentrál, hogy a Fidesz elsietett kettős állampolgárságos döntése nyomán klienspártja, a Magyar Koalíció kiesett a pozsonyi parlamentből. Szinte egyáltalán nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen profilú párt is a nemrégiben alapított "Híd-Most", amely közel 8%-ot megszerezve innentől fogva egyedüliként fogja képviselni a szlovákiai magyarokat a törvényhozásban.
Pedig nem érdektelen ezt közelebbről megvizsgálni. A párt vezetője és poszterszemélyisége a liberális nemzetpolitikai karaktere miatt a szlovákok körében is népszerű Bugár Béla, akinek határozott gazdaságpolitikai arcéle nincsen. 7 magyar és 7 szlovák képviselőt küldenek majd az országgyűlésbe. Alelnöke az az Ivan Svejna aki a szlovák Hayek társaság társelnöke, a nemzetközi neoliberális Mont Pellerin társaság tagja.

A Híd-Most legközelebbi szövetségese Richard Sulik neoliberális pártja, a szintén nem olyan régen alakult Szabadság és Szolidaritás (SaS). Sulik maga a szlovák egykulcsos adó kitalálójának tartja magát (erre a címre többen pályáznak). A magyar közbeszédben sikeresnek hitt szlovák egykulcsos adó hátulütőiről már írtunk itt és itt. A párt EP listáját a Hayek Alapítvány másik vezetője, Martin Chren vezette.

Pozsonyi pletykák szerint a két párt vezetője a választás éjszakáján is együtt ünnepelt, borozott, szivarozott. Úgy néz ki tehát, hogy a szlovákiai magyaroknak neoliberális képviselete lesz a következő szlovák kormányban és parlamentben.

No comments:

Post a Comment